Schab z pieczarkami

przepis

Składniki:

1 kg schabu bez kości

30 dag pieczarek

3 pory (białe części)

cebula średniej wielkości

kawałek sera

puszka zielonego groszku

łyżka koncentratu pomidorowego

oliwa

jabłko

tymianek, majeranek

łyżeczka przyprawy warzywnej

sól

 

Wykonanie:

Schab pokrój w paski, posyp solą, przyprawa warzywną, utartym tymiankiem i majerankiem. Rozgrzej oliwę na patelni, smaż mięso aż się zarumieni. Następnie polej wodą i duś pod przykryciem przez ok 30 minut. Pokrojone w talarki pory i paski sera włóż do rondla i duś z pokrojonymi cząstkami pieczarek i drobno posiekaną cebulą około 15 minut. Gdy mięso będzie już miękkie dodaj duszone jarzyny, odsączony groszek, pokrojone w cząstki jabłko, koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Duś pod przykryciem jeszcze przez około 7 minut. podawaj z ryżem, kopytkami, albo kluskami śląskimi. Ja tym razem postawiłam na moje ulubione kopytka.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *