Paprykowa zupa krem

Za oknem coraz zimniej, dlatego w mojej kuchni zaczęły królować zupy krem. Dzisiaj przygotowałam dla Was iście paprykową propozycję.

 

Składniki:

 

1kg czerwonej papryki

2 ząbki czosnku

2 cebule

3 łyżki oliwy

mały jogurt naturalny

100 g śmietankowego serka topionego

bazylia, oregano

600 ml bulionu warzywnego

 

Wykonanie:

 

1. Papryki rozetnij i usuń środki z pestkami, następnie pokrój w drobną kosteczkę. Cebulę pokrój w pióra, czosnek grubo posiekaj. W międzyczasie rozgrzej na patelni oliwę. Zeszklij na niej czosnek i cebulę a następnie dołóż paprykę i serek śmietankowy. Smaż jeszcze chwilę na dużym ogniu w międzyczasie mieszając.

2. Całość polej warzywnym bulionem i gotuj jeszcze ok 15 minut. Pod koniec gotowania przypraw solą, pieprzem, bazylią i oregano. Gotową zupę zmiksuj na gładko. Do każdej porcji dodaj dużą łyżkę jogurtu.

 

2 komentarze on Paprykowa zupa krem

  1. Hania
    12 stycznia 2016 at 11:36 (2 lata ago)

    Świetny przepis!

    Odpowiedz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *