Zapiekanka z ajvarem

IMG_4433

Ajvar to jeden moich ulubionych paprykowych sosów. Jego lekki pikantny smak idealnie sprawdził się w przygotowanej przeze mnie zapiekance z makaronem.

 

Składniki:

 

250 g makaronu

190 g pasty ajvar

200 g kiełbasy

100 ml śmietany

1 czerwona papryka

żółty ser

 

Wykonanie:

 

1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.

2. Kiełbasę pokrój w kostkę i smaż na niedużej ilości oliwy z oliwek, kiedy kiełbasa zacznie puszczać tłuszcz dodaj paprykę. Całość podsmaż jeszcze kilka minut i dodaj ajvar oraz śmietanę. Całość wymieszaj, tak, żeby sos miał jednolitą konsystencję.

3. Do naczynia żaroodpornego dodaj makaron i sos, następnie posyp całość żółtym serem. Zapiekankę zapiecz w piekarniku.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *