Zapiekanka Creste di galli

IMG_4052

Uwielbiam zapiekanki makaronowe, mogłabym je jeść niemal codziennie. Co prawda nie należą one do niskokalorycznych dań, ale za to są niezwykle pyszne. Dodatkowym plusem jest to, że taką zapiekankę można przygotowywać z przeróżnych składników.

 

Składniki:

4 parówki

200 ml śmietanki 12 %

3 łyżki koncentratu pomidorowego

300 g pieczarek

1 duża cebula

mała czerwona papryka

200 g makaronu (ja wybrałam kolanka)

150 g żółtego sera

sól, pieprz

 

Wykonanie:

1. Drobno posiekaną cebulę i pieczarki podsmaż na maśle. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj pokrojone w małe kawałki parówki oraz paprykę i smaż jeszcze chwilę

2. Śmietanę połącz z koncentratem pomidorowym i 600 ml wody.

3. Suchy makaron wyłóż do naczynia żaroodpornego i połącz z cebulą, pieczarkami, parówkami oraz papryką. Całość polej sosem, wymieszaj i posyp startym serem. Zapiekankę piecz ok 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *