Zapiekane muszle, czyli „Rockandrollowe conchiglioni”

IMG_9817

Dzisiaj mam dla Was przepis na jedno z moich ulubionych makaronowych dań. Danie to pojawiło się w „Ugotowanych” dobrych kilka lat temu. Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam wszelakie makarony, dlatego zapiekane muszle za każdym razem skradają moje serce od nowa, mam nadzieję, że skradną też Wasze.

 

Składniki:

1/2 kg makaronu conchiglioni
1/2 kg mięsa mielonego (wołowe)
2 papryki czerwone
1,5 kg świeżych pomidorów
2 cebule
2 ząbki czosnku
25 dag sera mozzarella
10 dag sera tartego – parmezan
bazylia, oliwa, oregano, pieprz, sól i odrobina cukru

 

Wykonanie:

Makaron gotujemy na al dente około 8 do 10 minut. Po ugotowaniu płuczemy zimną wodą, odcedzamy i odstawiamy. Następnie robimy farsz i sos. Kroimy cebulkę w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną paprykę, mięso, czosnek i smażymy całość do uzyskania miękkości. Na koniec dodajemy przyprawy: pieprz, oregano, bazylię i sól.

Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Następnie kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i przyprawami. Część gotowego sosu dajemy na dno naczynia do zapiekania, a resztę sosu dodajemy do mięsa. Całość mieszamy.

Muszle napełniamy farszem. Układamy je w naczyniu żaroodpornym na sosie. Na każdą muszlę kładziemy plasterek mozzarelli. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy w temperaturze ok. 180 stopni przez 20 minut, pod folią aluminiową. Na ostatnie 10 minut zdejmujemy folię i posypujemy parmezanem.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *