Szarlotka szybka

IMG_4104

Składniki na ciasto:

4 szklanki mąki

szklanka cukru

20 dag masła

2 żółtka i 2 jajka

2 łyżki gęstej śmietany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki na masę jabłkową:

2 kg jabłek winnych

2 łyżki soku z cytryny

1/2 szklanki cukru

2 łyżki bułki tartej

2 białka

szczypta soli

 

Przepis:

1. Mąkę przesiej na stolnicę, wsyp proszek do pieczenia, dodaj masło, posiekaj i wlej utarte z cukrem i śmietaną jajka i żółta. Zagnieć ciasto i włóż do lodówki na 30 minut.

2. Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach i skrop sokiem z cytryny. Wsyp bułkę tartą i wymieszaj. Białka z solą i cukrem ubij na sztywną pianę i połącz z masą jabłkową.

3. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkuj i wyłóż na spód formy, nakuj widelcem, rozłóż masę jabłkową, przykryj plackiem z pozostałego ciasta.

4. Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz ok 45 minut. Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia, podawaj posypane cukrem pudrem.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *