Placek po zbójnicku

placek po zbójnicku

Składniki na placek:

8 średnich ziemniaków

gulasz wołowy lub wieprzowy

2 czubate łyżki mąki

1 jajko

sól i pieprz

 

Przepis:

1. Ziemniaki zetrzyj na tarce do jarzyn, dodaj mąkę, jajko i przyprawy. Całość wymieszaj i smaż na rumiano z obu stron. Uwaga, najlepiej jak placek ma wielkość całej patelni.

2. Rozłóż przygotowany wcześniej gulasz z mięsa wołowego lub wieprzowego na połowie placka, następnie złóż placek na pół.

 

Składniki na surówkę z marchwi:

2 marchewki

0,5 jabłka

1 łyżeczka cukru i 2 łyżeczki oleju (zamiennie słodka śmietana)

 

Przepis:

1. Zetrzyj marchewkę i jabłko na tarce, dodaj cukier i olej (śmietanę). Całość wymieszaj.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *