Pizza hawajska

IMG_2446

Zaczynamy festiwal pizzy na Polinefashion. Uroczysta inauguracja należy do pizzy hawajskiej. Ciekawostką może być fakt, że wcale nie wymyślono jej na słonecznych Hawajach a w Kanadzie, która słynie ze swojego surowego i zimnego klimatu. Do kanadyczyków należy też rekord w najszybszym jedzeniu pizzy. Ustanowił go Peter Czerwiński, który zjadł pizze o średnicy 30 cm w 41 sekund.

 

Składniki:

składniki na ciasto

składniki na sos na spód pizzy

ananas

ser

szynka

oliwa

 

1. Ciasto do pizzy przygotuj według tego przepisu, następnie rozwałkuj i ułóż na przetartej oliwą formie do pizzy.

2. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 250 stopni.

3. Gotowy placek posmaruj najpierw przecierem pomidorowym. Następnie połóż starty ser, pokrojonego w kostkę ananasa i drobne plasterki szynki.

4. Pizze piecz ok. 12 minut, aż boki będą lekko zarumienione.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *