Makaron z sosem pomidorowym, fetą i oliwkami

IMG_9855

Makaron z sosem pomidorowym to jedno z najszybszych i najczęściej przyrządzanych przeze mnie dań. Dzisiaj, żeby nie popaść w rutynę dodałam do niego fetę oraz zielone oliwki.

 

Składniki:

 

250 g makaronu kokardki

passata pomidorowa

2 pomidory

1 cebula

1 ząbek czosnku

oliwa z oliwek

feta

zielone oliwki

zioła prowansalskie, pieprz i sól

 

Wykonanie:

 

1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę, następnie podsmaż na złocisty kolor i dodaj pomidorową passatę i pokrojone w kostkę pomidory bez skórki (najlepiej jest je sparzyć wcześniej gorącą wodą). W międzyczasie pokrój oliwki w talarki.

2. Duś wszystko ok 7 minut, kiedy sos lekko przestygnie dodaj pokrojoną w kostkę fetę oraz oliwki. Doda pieprz, sól i zioła prowansalskie. Gotowy sos połącz z makaronem ugotowanym al dente.

4 komentarze on Makaron z sosem pomidorowym, fetą i oliwkami

  1. Bubcia
    25 lipca 2016 at 14:49 (9 miesięcy ago)

    Pysznie!

    Odpowiedz
    • Polinefashion
      27 lipca 2016 at 09:00 (9 miesięcy ago)

      Polecam! 🙂

      Odpowiedz
  2. Paula
    27 lipca 2016 at 08:59 (9 miesięcy ago)

    Uwielbiam makarony, muszę spróbować!

    Odpowiedz
    • Polinefashion
      27 lipca 2016 at 09:00 (9 miesięcy ago)

      Koniecznie 🙂

      Odpowiedz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *