Kurczak miodowy

IMG_0256

Składniki:

2 łyżki przecieru pomidorowego (nie koncentratu)

3 łyżki białego octu winnego

3 łyżki miodu

2 łyżki oleju

2 łyżki dowolnej przyprawy grillowej z dodatkiem chili

szczypta granulowanego czosnku

2 łyżki  wody

8 pałek kurczaka

 

Wykonanie:

W miseczce wymieszaj przecier pomidorowy, ocet winny, miód, olej, przyprawę grillową, granulowany czosnek oraz wodę. Ponacinaj płytko udka kurczaka, polej je przygotowaną mieszaniną i wymieszaj, aby marynata dotarła w każde miejsce. Odstaw na co najmniej 15-20 minut do lodówki, a potem włóż do piekarnika i  piecz przez 20-30 minut. Według identycznego przepisu można przyrządzić także żeberka.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *