Krem z czerwonej soczewicy

IMG_3930

Krem z czerwonej soczewicy z dodatkiem suszonych pomidorów to idealny pomysł na smaczny i sycący obiad. Coś czuję, że właśnie ta zupa będzie królowała w moim domu w zimne, jesienne wieczory.

 

Składniki:

600 ml wody

250 g soczewicy czerwonej

3 łyżki suszonych pomidorów

tabasco

1 ząbek czosnku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

sól i pieprz

 

Wykonanie:

Soczewicę przelej zimną wodą i gotuj w wodzie ok 15 minut. Dodaj suszone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz i kilka kropel tabasco. Po kolejnych 5 minutach zupa jest już gotowa, wystarczy tylko ją zblendować.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *