Klopsiki w sosie pomidorowym

IMG_0145

Klopsiki pomidorowe to mój pomysł na pyszny domowy obiad. Można je podawać z ryżem, makaronem, albo z ziemniakami.

 

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego

1 jajko

1 bułka poznańska

1 cebula

przecier pomidorowy

1 marchewka

sól pieprz

 

Wykonie:

1. Cebule posiekaj i podsmaż do oleju, bułkę namocz. Następnie połącz z mięsem i jajkiem. Dodaj do smaku sól i pieprz. Całość wymieszaj i wyrób na jednolitą masę.

2. Uformuj kuleczki, obtocz w mące i smaż na oleju aż się zarumienią.

3. Do garnka wlej 0,5 litra wody i dodaj startą na tarce marchewkę. Na gotującą się wodę wrzuć klopsiki. Gotuj około 20 minut. Po tym czasie klopsiki wyjmij i dodaj do garnka przecier pomidorowy. Po zagotowaniu sos zmiksuj. Sos możesz też zaprawić mąką i odrobiną śmietany.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *