Herbatnikowe marzenie

IMG_0110

Składniki:

6 paczek zwykłych herbatników

1 litr mleka

torebka cukru waniliowego

3/4 szklanki cukru

torebka budyniu śmietankowego bez cukru

szklanką mąki pszennej

pełna łyżka mąk ziemniaczanej

jajko

1/2 litra śmietanki 30%

3 łyżeczki żelatyny

kostka masła

10 dag płatków migdałowych

puszka gotowanej masy krówkowej

czubata łyżka masła

Przepis:

Do 1,5 szklanki mleka dodaj mąkę pszenną, ziemniaczaną, budyń i jajko, następnie wszystko roztrzep. Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlej roztrzepane w mące i mleku – jajko i budyń. Gotuj ciągle mieszając, następnie przestudź i zmiksuj z masłem. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wody. Ubij śmietankę  i dodaj do niej żelatynę. Zmiksuj masę krówkową z masłem. Przyrumień na patelni płatki migdałowe. Dno blaszki wyłóż herbatnikami, następnie połóż na nie warstwę masy budyniowej. Przykryj kolejną warstwą herbatników, posmaruj masą toffi i połóż kolejną warstwę herbatników, wierzch posmaruj bitą śmietaną z żelatyną. Gotowe ciasto posyp na wierzchu zrumienionymi płatkami migdałowymi. Schłodź w lodówce.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *