Cebulowa zupa krem

IMG_9789

Dzisiaj mam dla Was przepis na typowo francuskie danie, czyli zupę cebulową. Jeśli chodzi o historię tej zupy to sięga ona aż do XVII wieku, za jej twórcę uważa się króla Francji Louisa XV, który przygotował ją z zaledwie 3 składników: cebuli, masła i szampana. I chociaż danie to początkowo uznawane było za przysmak najuboższych (ze względu na szeroki dostęp do cebuli) to szybko stało się narodową potrawą francuzów.

Zupa cebulowa jest idealna na chłodne, jesienne wieczory. Doskonale rozgrzewa i jest bardzo pożywna. Mam nadzieję, że przepis z którego korzystam przypadnie Wam do gustu. Ja jestem nim oczarowana.

 

Składniki:

800 ml wody

6 dużych cebul

10 dag ziołowego serka topionego

2 duże ziemniaki

2 kromki chleba tostowego

gałka muszkatołowa, sól, pieprz, papryka słodka

tarty ser

 

Wykonanie:

Obierz cebulę i ziemniaki a następnie pokrój w kostkę. Cebulę podsmaż a ziemniaki ugotuj do miękkości w wodzie, dodaj do nich cebulę i gotuj jeszcze 5-6 minut. Zupę zmiksuj, ser pokrój w kostkę i wrzuć do powstałego kremu, dopraw przyprawami i gotuj do rozpuszczenia serka. Chleb pokrój w kostkę i zarumień na rozgrzanej patelni. Zupę podawaj z grzankami i tartym serem.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *